OSTROVRHARJEVA PLANINSKA POT

Nedelja, 26. marec 2023 ob 8. uri

 

 

“Ženin z njo obljubljen svoje
zbere Ojstrovrhar hlapce,
po prijatlje bližnje pošlje,
in si ójster meč opaše,
ročno jezdi nad Turčine,
spolnit voljo svoje drage.
Ne globoka reka, Kolpa,
ne vdržé ga turške straže,
meč krvavi v močni desni,
pred seboj drvi Bosnjake,
bášetovi grad razdene,
reši 'z sužnosti rojake,
z njimi bášetovo lépo
sestro vitez s sabo vzame,
črnooko, svetlolično,
rásti in podobe rajske;
vseh lepot bila je sonce,
ki so tisti čas sijale.”

“Bolj ko lepa Rozamunda,
lepši Lejla mu dopade,
v grad turjaški je ne pelje,
na svoj grad domú jo vzame.
Cvet junakov, Ojstrovrhar,
ji srce nedolžno gane.
Vero zapusti Mahóma,
turške šege in navade;
ko bila se naučila
vseh resnic je vere prave,
jo je krstil, potlej njiju
je poročil grajski pater.
Rozamunda gréde v klošter,
čast ljubljanskih nun postane.”

France Prešeren,
Turjaška Rozamunda

 

 

 

Spoštovane planinke in planinci !

 

Zberemo se v Šempetru pred trgovino Mercator ob 8.00 uri.
(ne pozabite v soboto prestaviti ure!)

 

Del Slovenije, ki jo bomo obiskali tokrat slovi po sotočju treh rek, Kamniške Bistrice, Ljubljanice in Save nad katerimi je razvejan Kašeljski hrib, kjer je v 12. stoletju stal grad z gospodarsko strateško pomembno vlogo.  Na gradu so gospodovali vitezi Osterbergi ali Ostrovrharji, o katerih je napisano kar nekaj legend pogumnih bojevnikov proti turškim vpadom. Pod tem hribom je mirna vasica Podgrad, do katere se bomo mimo Dola pri Ljubljani, pripeljali iz avtoceste.


Tu se začne naša pot v gostilni pri Peclju, kjer bomo spili prvo jutranjo kavo/čaj. Za lažji in varen korak bomo naredili tudi nekaj vodenih vaj, nato pa se odpravili skozi mirno podeželsko vasico Podgrad do konca, kjer stoji stara tovarna Arbo, ustanovljena l. 1854. Njeni mlini, ki so drobili material je poganjala reka Besnica, ob kateri bomo naredili dobršen del poti. Tovarna je imela tudi svojo elektriko iz svoje hidrocentrale, ki so jo zgradili ob reki Besnici. V denacionalizaciji je bila vrnjena lastnikom Kansky. Danes ne deluje več, je pa živ spomin na nekdaj zelo močno samozadostno gospodarsko panogo.


Takoj za tovarno, ko bomo že lepo ogreti, naša pot zavije navzgor v gozd in tu je začetek Ostrovrharjeve poti, (8,5 km) ki nam bo ponudila slikovito krožno gozdno pot ob kateri nam res ne bo dolgčas. Vzpeli se bomo do Debnega vrha (530m), na stolpu uživali ob razgledu na Ljubljano, Kamniško-Savinjske Alpe, Krimsko hribovje, bližnje Posavske hribe, Škofjeloško in Polhograjsko hribovje. Nato se po grebenu spustimo do kamnoloma kjer so izsekavali mlinske kamne (spomenik naravne dediščine) in jih po Savi vozili v sosednje države. Pot naprej nas vodi v sotesko potoka Besnica, ob kateri bomo zaradi  zelo čiste vode, lepih bregov in plitvin, naredili postanek in izvedli osvežitev nog  po dr. Kneippu. Priporočena je podloga za sedenje in mala brisačka. Zadrževanje in hoja ob čistih vodah zdravilno vpliva na fizično telo kot tudi na psihično zdravljenje.


Nato se ponovno strmo povzpnemo na drugo stran soteske, nadaljujemo po grebenu vse do razglednega vrha turistične kmetije Lazar, kjer bo na voljo ješprenj (6eur), domači štruklji (orehovi/skutni brez sladkorja, 5eur) in štrudelj. Ob prijavi povejte, kaj od tega boste jedli! Spust, ki bo sledil do avtobusa, pa nudi zares lepe razglede.


Hodili bomo po slikoviti poti, se spuščali in vzpenjali po nekdaj izjemnem področju gradu Ostrovrharjev (ki ga danes ni več), poznanih po gospodarski in bojevniški moči. Po poti, kjer je po Kašeljskem hribu med 2. svetovno vojno vodila meja med Italijo in Nemčijo in kjer je področje prve kemične tovarne Arbo z lastno proizvodnjo energije in lastnimi izdelki. Bogata dediščina, ki pa danes nudi mirno, slikovito in predvsem zdravo pot številnim obiskovalcem. Na njej srečamo tako gorske tekače, kot tudi družine z otroki, pot pa daje energijo tudi tistim po napornem delovnem tednu.


Za pot bomo potrebovali :
-  4 ure hoje - lahka markirana planinska pot primerna za vse starosti
-  nizke pohodne čevlje, palice
-  kakšen prigrizek in pijačo iz nahrbtnika,
-  podloga za sedenje na obrežju in brisačka

 

 

Prijave zbiramo do četrtka 23.03.2023 oz. do zasedbe avtobusa na telefon 5701 - 944 ali  031 - 501 – 244

 

 

POJDITE Z NAMI !

 

 

 

 

20 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 20. letnici PD Šempeter

vsebina

30 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 30. letnici PD Šempeter

vsebina

Savinjska planinska pot

Predstavljamo Vam Vodnik po Savinjski planinski poti.

vsebina