VELIKA (KOROŠKA) BABA IN LEDINSKI VREH

sobota, 25. julij ob 5. uri

 

 

Spoštovani, 


Zberemo se na parkirišču trgovine Mercator, od koder se s posebni avtobusom odpeljemo proti Gorenjski do planšarskega jezera na Jezerskem, kjer se bo pričela naša pot na vrhove okoli Jezerskega. S parkirišča se bomo podali v smeri tovorne žičnice, ki vodi do Češke koče in Koče na Ledinah. Tu se razdelimo v dve skupine.

 

Prva skupina se bo do Koče na Ledinah podala po zelo zahtevni poti skozi žrelo ali po slovenski poti. Po krajšem postanku pri koči pot nadaljujemo po zelo zahtevni poti do Velike Babe. Pot je dobro zavarovana, a je vseeno potrebna previdnost zaradi vlažnih skal, krušljivosti in snežišča v grapi katero ostane še dolgo v poletje. Pot čez krajšo steno je ponekod tudi precej izpostavljena, a polna lepih razgledov. S pomočjo nekaj skob in jeklenic se skozi redko ruševje v zadnjem delu povzpnemo do razpotja, kjer se nam z desne priključi lažja pot od Jezerskega sedla. Pot v nadaljevanju postane nekoliko manj zahtevna in sledi še kratek vzpon proti zelo razglednem vrhu. Na vrhu se bomo odločili ali se vrnemo v dolino po grebenu ali pa se pridružimo drugi skupini na Jezerskem sedlu in se nato skupaj vrnemo po lovski poti na izhodišče.


Druga skupina , ki se bo podala po lažji poti do Koče na Ledinah se bo tu podala skozi ruševje po zavarovani lovski poti do koče, kjer bo sledil postanek za malico in okrepčilo. Do koče nam je v pomoč nekaj skob in jeklenic. Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Babe. Pot, ki je sprva precej zložna nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven.

Pot nas nato pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na desni strani. Pot nas nato v zmernem vzponu pripelje na Jezersko sedlo, ki meji na sosednjo Avstrijo. Nadaljujemo levo v smeri proti Babi in Ledinskemu vrhu po poti, ki se zmerno vzpenja ob grebenu. Po nekaj minutah se desno navzdol odcepi pot na Babe, mi pa nadaljujemo rahlo levo po razgledni grebenski poti. Naprej se pot strmo vzpne in nas po nadaljnjih 10 minutah hoje pripelje na Ledinski vrh. V dolino se vračamo po isti poti.


Potrebujete dobro uhojene planinske čevlje in pohodne palice. Hrana in pijača iz nahrbtnika in pa v Koči na Ledinah. Ne pozabite dnevnika Slovenske planinske poti. Za vso pot bomo potrebovali približno sedem ur hoje.


Udeleženci, ki se bodo podali na Veliko babo po zelo zahtevni poti je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta. (samovarovalni komplet, čelada in rokavice)


Prijave zbiramo do srede 22. julija na telefon 5701 944 ali 031 501 244.

 

 

NAVODILA ZA AVTOBUS:

 

Navodila Vlade RS in NIJZ z dne 29. 4. 2020 ter PZS z dne 29. 5. 2020:

 

V kolikor imate znake bolezni ali ste bili v stiku z osebo za katero obstaja verjetnost okuženosti, prosimo, da se udeležbi  odpoveste!

 

Zaščita med voznikom in potniki.

 

 • V avtobusih, kjer še ni zagotovljena fizična ločitev voznika, mora biti med voznikom in potniki zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra.

 

 • Voznik mora ves čas pravilno nositi masko, ki jo menja po potrebi oziroma vsaj na 2 do 3 ure. Maske se med nošenjem ne sme dotikati.

 

 • Smer gibanja potnikov. Vstopna in izstopna vrata na vozilu naj bodo označena in ločena. Dokler ni vzpostavljena fizična pregrada med voznikom in potniki, se dovoli vstop in izstop le pri zadnjih vratih in se prepreči dostop do voznika za prvo vrsto sedežev.

 

HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE AVTOBUSNEGA PREVOZA POTNIKOV:

 

 • Dokler se ne uredijo fizične pregrade pri šoferju: na postaji najprej potniki izstopijo in držijo zadostno medosebno razdaljo.
 • Nato začnejo potniki vstopati in tudi držijo varnostno razdaljo.
 • Nakup vozovnic. Na avtobusu ne poteka prodaja vozovnic dokler niso nameščene fizične pregrade z odprtino za prodajo vozovnic.

 

 • Higiena rok potnikov.

 

 • Ob vstopnih/izstopnih vratih avtobusa mora biti nameščeno razkužilo za roke za potnike.
 • Potniki si morajo pred vstopom v avtobus obvezno razkužiti roke, enako svetujemo tudi ob izstopu.
 • Obvezna uporaba maske za potnike. Za potnike je ves čas trajanja prevoza obvezna uporaba maske, ki prekrije nos in usta.

 

 • V času nošenja maske se je oseba ne sme dotikati, saj bi na tak način lahko prišlo do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge predmete in osebe.
 • Razdalja med potniki. Potniki naj čakajo na vstop v vozilo tako, da bodo med seboj vzdrževali zadostno medosebno razdaljo.
 • Potniki so tudi v vozilu dolžni vzdrževati zadostno medosebno razdaljo.
 • Medosebna razdalja: 1.5 - 2 metra. Večina kužnih kapljic namreč v tem dometu pade na tla in/ali izhlapi.
 • Higiena vozila.
 • Potniki naj se čim manj dotikajo katerihkoli površin v avtobusu;
 • Tekom vožnje je treba zagotavljati intenzivno prezračevanje vozila z zunanjim zajemom zraka, možnosti prezračevanja s kroženjem notranjega zraka v vozilu naj se ne uporablja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pojdite z nami !

 

 

 

 

20 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 20. letnici PD Šempeter

vsebina

30 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 30. letnici PD Šempeter

vsebina

Savinjska planinska pot

Predstavljamo Vam Vodnik po Savinjski planinski poti.

vsebina