STEKLARSKA POT IN DREIECKKOGEL

Nedelja, 17. september 2023 ob 6.00 uri

 

 

 

Spoštovani !

 

Tokrat se na planinsko-pohodniški izlet odpravljamo v Avstrijo, v predgorje Golice/Koralp, in sicer po krožni Steklarski poti/ Glasshutte Rundweg, z: vzponom na lahko dostopni vrh Dreieckkogel (1528 m), ki leži na deželni meji med  Koroško in Štajersko.

 

Zberemo se na parkirišču trgovine Mercator v Šempetru, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo skozi Velenje in Slovenj Gradec do Otiškega vrha in nato proti Dravogradu, čez mejni prehod Vič in po cesti, ki pelje proti Koralpam. Pri akumulacijskem jezeru Strausee zavijemo na desno in se peljemo do vasice Soboth na 1.066 n.v. Tu se prične naša krožna pot »Glasshutten Rundweg« (Steklarska pot).


Začetek poti je sicer krajši čas po asfaltu (0,5 km - do gostilne Lindner), potem pa zavije (levo) na lepo uhojene gozdne steze, ki nas, mimo lovske koče  Loinighutte (1358 m), pripeljejo do koče Dreieckhutte (1452 m). Koča je v času, ko na planini ni živine, zaprta. Od koče do vrha Dreieckkogla (1528 m)- trikotni vrh -  je še 15 minut hoje. Ker je najlepši razgled na Koralpe malo naprej od vrha,  bomo stopili še do tja (nekoč je bil tu leseni razgledni stolp). Če bo želja, lahko pot nadaljujemo in spustimo še do drugega razgledišča, oz. bližnje električne vetrnice (ok. 30 minut), potem pa se vrnemo nazaj na Dreieckkogel in sestopimo do koče Dreieckhutte, od koder bomo nadaljevali po poti Glasshuten Rundweg, ki po gozdni cesti in kolovozu pelje proti St. Winzenzu. Gremo do kmetije Urch, kjer se v bližini nahajajo razvaline nekdanje glažute/glasshutte. Mimo ruševin nadaljujemo po kolovozu, s katerega se občasno „prikaže“ akumulacijsko jezero Stausee. Pot nas pripelje na izhodišče v Soboth, kjer si lahko ogledamo zanimivo vaško „središče“; po želji pa se  v gostilni ustavimo še za okrepčilo.

Hrana in pijača iz nahrbtnika, lahko tudi na koči, če bo odprta. Priporočamo dobro uhojene čevlje, pohodne palice in oblačila, primerna letnemu času.


Za pot bomo potrebovali okoli 5 ur lahke hoje, primerne za vse starosti.

 

 

Prijave zbiramo do srede, 13. 9. 2023, oziroma do zasedbe avtobusa na tel. št. 031 501 244 ali 5 701 944 - Silvo.

 

 

 

POJDITE Z NAMI !

 

 

20 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 20. letnici PD Šempeter

vsebina

30 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 30. letnici PD Šempeter

vsebina

Savinjska planinska pot

Predstavljamo Vam Vodnik po Savinjski planinski poti.

vsebina