POHOD PO MEJAH GROFIJE ŽUSEMSKE

sobota 25. september ob 8.00 uri

 

Spoštovane planinke in planinci !

 

Zberemo se na parkirišču trgovine Mercator v Šempetru, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo na Kozjansko. Voden pohod po Kozjanskem in izven Kozjanskega parka se bo pričel pri bifeju na Prevorju pod cerkvijo Sv. Ane. Ogledali si bomo obeležje cefizlja Guzeja, ki je po Kozjanskem »ušpičil« kar nekaj »vragolij«. Po ogledu Prevorja se bomo povzpeli na hrib Javoršico (545mnv). Po grebenu bomo nadaljevali hojo mimo Počivala in se mimo partizanske bolnišnice v Javoršici spustili do kmetije Bah, kjer sledi zaključek s kosilom in še kaj…

 

KOT VSAKO LETO SE BOMO TUDI LETOS SPOMNILI NAŠIH SLAVLJENCEV, JIM ČESTITALI IN SE Z NJIMI POVESELILI.

 

Nikar ne zamudite enkratnega potepanja po še skoraj neokrnjenih obronkih Kozjanskega, kjer se še vidi izginjajoča stara premična in nepremična kulturna dediščina ob novem neizogibnem civilizacijskem napredku. Ob poti si bodo izginjajoči sadovnjaki podajali roko s sodobnimi nasadi sadnega drevja, propadajoče kočarije z novimi kmetijami, skromne stare stavbe z velikimi modernimi hišami, razdrobljena stara polja z velikimi njivami, stari travniki s sodobnimi, z električno ograjo ograjenimi pašniki, stare vinske kleti z vikendi… Prav po tej poti, kjer bomo hodili, so nekoč jahali grofje žusemski k svojim ljubim. Pozneje se je tod klatil cefizelj Guzej. Med 2. sv. vojno pa je po tej poti hodila zaščitna brigada XIV. divizije… Po tej poti nas bo vodil naš planinski prijatelj g. Ivan Šalamon.

 

Pohod je primeren za vse starosti, ker bomo za pešpot potrebovali dobre 3 ure hoje po nemarkiranih vaških cestah, kolovozih in travnikih. Ne pozabite pa pohodnih palic, primerne obutve in obleke, ter obilico dobre volje.

 

Prijave zbiramo do srede 22.09.2021 oz. do zasedbe avtobusa na tel. 5701 944 ali 031 501 244.

 

Upoštevali bomo navodila NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-COV-2.

 

 

 

POJDITE Z NAMI !

 

 

 

 

20 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 20. letnici PD Šempeter

vsebina

30 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 30. letnici PD Šempeter

vsebina

Savinjska planinska pot

Predstavljamo Vam Vodnik po Savinjski planinski poti.

vsebina